Veel gestelde vragen

Via deze website worden veel vragen gesteld over de Ficus. Ficus Forever wil iedereen voorzien van antwoord op deze vragen.

1. Waarom laat mijn Ficus blaadjes vallen?

Bladval is normaal en met name in de wintermaanden, zoals dat ook in de natuur het geval is. De Ficus blijft gewoon nieuwe bladeren maken. Teveel bladval echter is niet goed. Dit wordt meestal veroorzaakt door het geven van teveel of juist te weinig water. Meestal wordt de plant té nat gehouden. Hier kan hij absoluut niet tegen. Verder zijn tocht, temperatuur, standplaats en voeding van invloed op bladval. Lees daarom onze verzorgingstips daaromtrent nog eens goed door.

2. Is de Ficus giftig?

Tot nu toe zijn er geen gevallen bekend van vergiftiging door Ficusplanten bij mensen. Wel is bekend dat het sap van de plant in sommige gevallen huidirritatie heeft veroorzaakt. Raadpleeg uw huisarts in geval van twijfel.

Voor vogels kan de Ficus afhankelijk van de plant in meer of mindere mate giftig zijn.

3. Kan ik de plant snoeien?

U kunt inderdaad een ficus snoeien. Het beste kunt u dat doen in de lente/zomer. Dit doet u als volgt: U snijdt kleine stukjes af van de te lange takken (maximaal 1/3 van de tak, vanaf de bovenkant). Als u meerdere takken van de plant afknipt (waarbij u in totaal 1/3 van het totale bladoppervlak wegneemt), mag u de plant de eerste 2 weken maar een klein beetje water geven. Daarna kunt u hem voorzichtig iets meer geven.

4. Hoe groot wordt mijn Ficus?

Dit is onder andere afhankelijk van het ras, maar ook het overpotten speelt een rol. Door het overpotten in een grotere pot zal de plant gaan groeien. Bovendien is de mate van snoeien van invloed op de grootte van de plant.

5. Hoe wordt de Ficus gekweekt?

De van oorsprong tropische Ficus wordt gekweekt in kassen. De stekken worden in een kleine pot gestoken. Na de beworteling wordt de plant overgepoot in een grotere pot. Dit wordt desgewenst een aantal malen herhaald, afhankelijk van hoe groot de plant uiteindelijk moet worden.

6. Kan ik de Ficus in de zomer op mijn terras zetten?

Een Ficus kan in principe in de zomer buiten op het terras gezet worden, de buitentemperatuur moet dan wel minimaal 16 graden celcius zijn.

7. Hoeveel plantenvoeding moet ik geven en hoe vaak?

Om de plant sterk en gezond te houden is het aan te raden om één keer in de twee weken kamerplantenvoedsel aan het water toe te voegen.

8. Wat is de juiste temperatuur voor mijn Ficus?

Omdat een Ficus een tropische plant is houdt hij niet van temperaturen beneden 16 graden Celcius. Een maximum temperatuur van 30 graden Celcius is echter geen probleem voor hem. (Let dan wel even op dat hij meer water nodig heeft bij hoge temperaturen).

Hebt u naast deze nog andere specifieke vragen over een Ficus, mail naar info@ficusforever.nl en wij beantwoorden uw vragen zo spoedig mogelijk.